www.natuurkanaal.nl

Forum voor natuurkanaal
Het is nu di 26 jan 2021, 09:53

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 127 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: vr 19 okt 2012, 08:13 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 25 jun 2009, 20:55
Berichten: 3136
Extra informatie overlijden slechtvalk S2


Gemert, donderdag 18 oktober 2012

Geachte bezoekers, slechtvalkenliefhebbers,

Wij begrijpen uw teleurstellingen, boosheid en de vragen die daaruit voortkomen. Ook wij ervaren emoties en vragen ons nog steeds af waarom dit slechtvalk S2 is overkomen zo vlak voor haar succesvolle terugkeer in de vrije natuur. Maar dat is over het algemeen niet het beste moment om te discussiëren over beslissingen die eerder in alle rust zijn genomen en waarover de VWG eerder gecommuniceerd heeft maar die wij graag nogmaals verantwoorden.

Er zijn vele vragen ook bij ons en wij hopen die onderstaand weg te kunnen nemen.

Men stelt dat het valkenierstraject overgeslagen had moeten worden.
De slechtvalk heeft meer dan een jaar in gevangenschap doorgebracht. Dat is erg lang en leidt onherroepelijk tot conditieverlies bij de valk. Valkeniers weten als geen ander dat een goede conditie cruciaal is voor bepaalde soorten roofvogels om succesvol te kunnen jagen. Zij trainen hun jachtvogels dagelijks en brengen die op conditie omdat zij anders niet succesvol zijn.
De betrokken valkenier is zeer deskundig en heeft grote verdiensten op het gebied van bescherming van slechtvalken. Hij heeft eveneens ruime ervaring met revalidatie van slechtvalken, een kwaliteit waar weinigen in Nederland (nog) over beschikken.
Zijn training was louter gericht op het op niveau brengen van haar conditie. Niet zoals men zich afvraagt op jagen, dat kende ze immers al.
De slechtvalk ongetraind loslaten zou ogenschijnlijk mooi zijn geweest maar de kans dat die daarna buiten het zicht van onze waarneming van honger zou sterven zou uitermate groot zijn geweest.
Wij hebben de noodzaak van deze stap, in het belang van slechtvalk S2, nadrukkelijk en uitvoerig besproken met andere deskundigen zoals Vogelbescherming Nederland, de Werkgroep Slechtvalk Nederland, de dierenarts en de valkenier en staan hier, ook nu nog, nog steeds volledig achter.

Datum overlijden slechtvalk S2.
Slechtvalk S2 heeft dinsdagavond 09 oktober nog gewoon geaast en er was niets bijzonders waar te nemen. De redenen hiervoor kunt u in eerdere berichtgeving nalezen. Woensdagochtend 10 oktober is zij dood aangetroffen door de valkenier waarbij hij bij nader onderzoek een besmetting met maden aantrof bij haar onderlichaam, hier zit tevens haar cloaca. De valkenier was en is hier helemaal kapot van en berichtte ons woensdagmiddag 10 oktober dat zij was overleden, hij heeft het hier nog steeds erg moeilijk mee. Direct na de vondst is slechtvalk S2 de vriezer ingegaan en op donderdagavond 11 oktober is zij bevroren aan ons overgedragen. Wij hebben haar geplaatst in een koelbox met diepvrieselementen en bij thuiskomst wederom in de vriezer geplaatst. I.o.m. met de dierenarts is er zatermorgen 13 oktober sectie verricht hiervoor hebben wij slechtvalk S2 op vrijdagavond 12 oktober uit de vriezer gehaald. Door het direct invriezen zijn de maden gedood en doet dit niets af aan de sectie en de mogelijke doodsoorzaak. Bij de sectie is een volle spiermaag aangetroffen met het aas van dinsdagavond 09 oktober. Nadere onderzoeksresultaten en mogelijke preciese doodsoorzaak wachten wij af.

Plaatsing persbericht Eindhovens Dagblad zondag 14 oktober 2012
Wij hebben bewust gewacht op het plaatsen van een persbericht op onze website omdat wij eerst de voorlopige bevindingen van de sectie op S2 wilden hebben zodat wij u juist konden informeren. In samenspraak met het vogelasiel is er zondag contact gezocht met het ED voor een afspraak om het overlijden kenbaar te maken nadat wij het gepubliceerd zouden hebben op onze website. Hier is iets misgegaan en is het ED direct tot publicatie overgegaan en hebben hierbij een onjuiste data gepubliceerd van haar overlijden. Na constatering van deze publicatie hebben wij direct ons volledige persbericht geplaatst op onze website waarna het ED hun persbericht hebben gewijzigd met vermelding van nadere gegevens. Wij nemen niemand iets kwalijk dat dit zo is gegaan maar hadden dat graag anders gezien, begrijpelijke emoties hebben hierin een rol gespeeld.

Het breken van een vleugel- of staartpen.
Het is niet meer dan normaal dat een vogel een vleugel- of staartpen breekt. Vaak ziet men bij roofvogels in de vlucht dat er een pen ontbreekt. Op zich is dit geen probleem alleen wij en de valkenier wilde met slechtvalk S2 geen enkel risico lopen en haar in een zo goed mogelijke optimale conditie en verenkleed haar vrijheid teruggeven. Het breken van deze vleugelpen heeft niets te maken met de deskundigheid van de valkenier of het overlijden van slechtvalk S2!

Opstandigheid slechtvalk S2
Dit heeft niets te maken met haar dood of beschadiging van haar buitenste vleugelpen, dit is normaal gedrag en zie hiervoor eerdere berichtgeving op onze website.

Tijdstip van besmetting en het overlijden van S2.
De besmetting door waarschijnlijk een groene vleesvlieg heeft 24 tot 48 uur voor haar overlijden plaatsgevonden. Deze besmetting was niet te constateren door de valkenier en is in de regel pas zichtbaar als het te laat is, vaak na overlijden. Zie hiervoor de diverse publicaties op het internet.

Wat gebeurt er met haar lichaam.
Slechtvalk S2 wordt momenteel bewaard in een diepvries. Wij zijn nog in overleg over een respectvolle wijze waarop we haar voor de eeuwigheid willen bestemmen.

Wij begrijpen heel goed dat u allen zeer ontdaan bent en treuren over het overlijden van slechtvalk S2 en nog veel vragen hebben net zoals wij maar verzoeken u vriendelijk vertrouwen uit te spreken over de doktoren, de valkeniers en de vele vrijwilligers die zich zo ingezet hebben voor het herstel van slechtvalk S2. Ondanks hun geweldige inspanningen heeft het noodlot onverwacht toegeslagen en heeft het niet zo mogen zijn dat zij haar vrijheid terug heeft gekregen. Diep respect en dank van onze zijde voor hen die slechtvalk S2 hebben verzorgt, de donateurs en zij die ons middels de vele steun- en dankbetuigingen hebben gesteund bij het overlijden van slechtvalk S2.

Wij houden u op de hoogte.
Vogelwerkgroep Gemert,

Arno Teunissen en Martin Vink


Bron: Vogelwerkgroep Gemert


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr 19 okt 2012, 16:33 
Offline

Geregistreerd: zo 28 jun 2009, 17:44
Berichten: 445
bedankt, ze was dus de 10e oktober al overleden, en niet de 12e zoals eerder gezegd werd. Ik neem aan dat ze opgezet gaat worden.

_________________
Het is beter om ongeveer juist te zijn, dan exact fout.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Dag S2
BerichtGeplaatst: wo 24 okt 2012, 11:12 
Offline

Geregistreerd: zo 28 jun 2009, 20:46
Berichten: 13
Lieve mensen,
Ben bijna nooit hier, maar nu wel, heb net gelezen over S2, ben er stuk van.
Arm lief beestje, wat heb je allemaal moeten doorstaan, uiteindelijk voor niets.

:(


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma 26 nov 2012, 09:05 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 25 jun 2009, 20:55
Berichten: 3136
Stilte


Gemert, maandag 26 november 2012

Na het overlijden van slechtvalk S2 is het al enige tijd erg stil op deze site.
Ook onze teleurstelling was en is erg groot, ze was zo dicht bij haar vrijlating en toen overleed zij plotseling. Vol ongeloof vernamen wij dat slechtvalk S2 dit in haar laatste fase tot terugkeer in de vrije natuur was overkomen. Na een succesvol verblijf en herstel van bijna een jaar bij één van onze (deskundige) leden van de VWG Gemert, onder verantwoordelijkheid van het vogelasiel Lierop/Someren, moesten ook wij accepteren dat ondanks al onze inspanningen het ons niet is gelukt om haar de vrijheid terug te geven. Wij hopen dat u begrip heeft voor de ontstane stilte op deze site, maar begrijpen ook dat u nog veel vragen heeft.

Inmiddels is het sectierapport binnen en is slechtvalk S2 voor het mogelijk opzetten naar een preparateur gebracht.
Gezien de ernstige aantasting van haar lichaam, veroorzaakt door de maden, is het niet mogelijk om haar in het geheel op te zetten. Wij zijn nu de mogelijkheid aan het bekijken of we haar toch op een gepaste wijze kunnen laten prepareren, dit met diep respect voor de vogel en dat dit vooral esthetisch verantwoord is.
De slechtvalk zal dan mogelijk aan een museum/instantie overgedragen worden waardoor de roofvogelvervolging, beschermingswerk van vogels, historie slechtvalk S2 ondersteunt met al het beeldmateriaal door een breed publiek gezien kan worden.
Mocht dit niet mogelijk zijn of afbreuk doen aan de herinnering van slechtvalk S2 dan zullen wij haar ten ruste leggen op de toren van de Mortel. Wij gaan in ieder geval hier heel weloverwogen, zorgvuldig en met veel respect mee om en zullen slechtvalk S2 die aandacht en bestemming geven die zij verdient.

Het neerschieten en het overlijden van slechtvalk S2 en de roofvogelvervolging in het algemeen sterkt ons om door te gaan met ons beschemingswerk. Wij bedanken u voor uw ondersteuning en medeleven in deze en hopen dat 2013 een succevol jaar zal zijn voor de slechtvalken op de toren van De Mortel.

Sectie S2
Zeer beknopte weergave:
Uit het uitvoerige sectierapport blijkt dat er geen bijzonderheden waren bij de macroscopie en microscopie (cytologie en histologie).
De conclusie is dat de vogel verder niets mankeerde. Er is een extra kleuring en onderzoek uitgevoerd, maar ook hier kwam niets bijzonders uit.
De vogel is door maden en de afvalstoffen hiervan om het leven gekomen.
Helaas kunnen maden ook gezonde individuen invaderen, dat is hier gebeurd.
Bron: sectieverslag patholoog en dierenarts.

Beelden webcams
I.v.m. de mogelijke terugkeer van slechtvalk S2 verzorgden wij live beelden via Ustream, de realisatie van deze beelden vergden dagelijks veel tijd van de webmaster, om hopelijk begrijpelijke redenen zijn we hiermee gestopt. Misschien startten we hiermee weer eind januari begin februari 2013. Enkele weken geleden hebben wij de computer voor groot onderhoud meegenomen uit de toren zodat u in de lente van 2013 weer hopelijk ongestoord kunt genieten van de beelden. Dit jaar nog zullen wij de computer weer installeren in de toren zodat u weer de refreshbeelden kunt zien en Pa slechtvalk en zijn nieuwe partner kunt volgen.

Vriendelijke groet,

nms VWG Gemert
Martin Vink


Bron: Vogelwerkgroep Gemert


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma 24 dec 2012, 00:12 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 25 jun 2009, 20:55
Berichten: 3136
zondag, 23 december 2012

Het lichaam van slechtvalk S2 ligt nog steeds bij een preparateur, begin 2013 nemen wij een weloverwogen besluit wat we met haar lichaam gaan doen.

VWG Gemert


Bron: Vogelwerkgroep Gemert


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: za 16 maart 2013, 18:10 
Offline

Geregistreerd: vr 11 sep 2009, 11:38
Berichten: 318
Antwoord op de vraag bij Beleef de lente:

Bijlage:
s2.jpg
s2.jpg [ 120.28 KiB | 9572 keer bekeken ]


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr 03 mei 2013, 22:52 
Offline

Geregistreerd: za 14 mei 2011, 10:43
Berichten: 243
Laatste beelden S2, oktober 2012
Slechtvalk S2 is het overleden vrouwtje, zij had in de periode van 2008 tem 2011 samen met het huidige mannetje vier succesvolle broedsels op de toren. Juli 2011 werd zij neergeschoten en in oktober 2012 overleed zij aan een besmetting van een groene vleesvlieg en de daarop volgende invasie van vliegenlarven. Donderdag 2 mei 2013 zijn wij de hele dag op stap geweest met een team van VBN en hebben opnames gemaakt voor WebTV, aan het einde van deze dag hebben wij S2 opgehaald bij de preparateur. Vanaf zondag 12 mei zal zij in de vogelcollectie van Natuur Centrum de Specht worden opgenomen. Meer informatie over dit vrouwtje kunt u vinden onder het tabblad achtergrond van deze site. Op onze site www.vwggemertslechtvalk.nl, onder het tabblad nieuws en foto’s, kunt u veel informatie en beeldmateriaal vinden van dit bijzondere vrouwtje.

http://youtu.be/H9LvqsHkl74


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 127 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1 ... 9, 10, 11, 12, 13

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling